Celiakia je trvalá neznášanlivosť imunitného systému voči lepkovej bielkovine gluténu, ktorý sa nachádza v mnohých druhoch obilia ako je pšenica, raž, jačmeň, špalda, kamut, ovos a triticale. Postihnutí nesmú jesť žiadne výrobky obsahujúce obilniny s lepkom. U detí a dospelých s genetickou dispozíciou vedie príjem potravín obsahujúcich glutén, alebo takých, ktoré obsahujú čo i len stopy gluténu, k imunitnej reakcii v čreve. Dochádza k chronickému zápalu a atrofii klkov tenkého čreva.

V dôsledku toho organizmus vstrebáva menej alebo žiadne živiny, ako bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny a minerálne látky. Následkom toho sú podvýživa a prejavy nedostatočnej výživy. To, že pri vzniku celiakie hrajú svoju úlohu aj genetické faktory potvrdzuje skutočnosť, že u príbuzných prvého stupňa je v porovnaní s ostatným obyvateľstvom desaťnásobne vyššia miera výskytu celiakie. Ešte však nie sú preskúmané všetky gény z veľkého počtu génov riadiacich dedičnú dispozíciu.

Ľudia, ktorí trpia celiakiou, majú veľkú výhodu oproti minulosti. Dostupnosť potravín rapídne stúpla. Od roku 2016 však pribudlo aj nové európske nariadenie, ktoré pomáha celiatikom rýchlejšie odlíšiť celiatické produkty od bežných potravín a vyskladať si z nich pestrejší jedálniček. Keďže výroba potravín bez gluténu je technicky a finančne veľmi náročná, v ponuke bezlepkových potravín prevažujú produkty s nízkymi zostatkovými množstvami gluténu. Nové pravidlá ich zreteľnejšie odlišujú od bezgluténových potravín.

Určite poznáte aj vy symbol preškrtnutého pšeničného klasu. Tento symbol môžu výrobcovia, či predajcovia používať dobrovoľne. Musia však spĺňať prísne pravidlá stanovené Asociáciou európskych celiatických združení (AOECS).

Európske nariadenie zaviedlo pre celiatické potraviny dve základné označenia: „bezgluténový“ a „veľmi nízky obsah gluténu“.  Potraviny, ktoré nájdeme v obchodoch s označením „bezgluténové“ môžu obsahovať maximálne 20 miligramov gluténu na kilogram výrobku. Potraviny, ktoré obsahujú jednu alebo viac špeciálne spracovaných zložiek z pšenice, raže, jačmeňa, ovsa alebo ich krížených variantov, pričom obsah gluténu nesmie prekročiť 100 miligramov na kilogram výrobku, môžu výrobcovia označiť ako potraviny, ktoré majú „veľmi nízky obsah gluténu“.

Niekedy sa môžete stretnúť aj s etiketou, na ktorej je napísané: „vhodné pre osoby trpiace neznášanlivosťou gluténu“ alebo „vhodné pre celiatikov“. Niektoré potraviny majú aj označenie „so špeciálnym zložením pre ľudí trpiacich neznášanlivosťou gluténu“ alebo „so špeciálnym zložením pre celiatikov“.

Na etiketách bežných potravín je spravidla uvedené malým písmom „môže obsahovať stopy lepku“. Produkty, v ktorých by sa obsah lepku bežne nedal očakávať, predstavujú pre celiatikov riziko.

V našej kamennej predajni, alebo na e-shope www.superslim.sk , môžete nájsť množstvo výrobkov vhodných aj pre celiatikov. 

Zdroj: https://www.celiakia.sk/co-je-to-celiakia/co-je-celiakia
           https://gazduj.etrend.sk/clanky-gazduj/nove-pravidla-pre-bezlepkove-potraviny.html