Druhy cestovín a ich použitie v diéte

Milovníci cestovín, máme pre Vás dobrú správu. Cestovín sa nemusíte vzdať ani v diéte! Treba si však vybrať, také, ktoré sú vhodné do Vášho stravovania. Na našom trhu sa stretávame čoraz s viac druhmi rôznych alternatív bežných cestovín, ako si však vybrať tie správne? 

V priemere obsahujú bežné cestoviny 75 % sacharidov, 12 % bielkovín, 10 % vody a minimálny podiel tuku. Podiel vlákniny závisí od druhu múky, z akej sa pripravujú. Klasické cestoviny z bielej múky obsahujú málo výživných látok a žiaľ, rýchlo po nich vyhladneme, môže za to vysoký obsah rýchlych cukrov. 

Práve, preto sme si pre Vás pripravili článok o rôznych druhoch cestovín a ich benefitoch. 

Celozrnné cestoviny

Vyrábajú z celozrnnej alebo grahamovej múky a majú mnohé zdravotné výhody. Obsahujú napríklad približne o 80 % viac vlákniny a rezistentného škrobu ako cestoviny z bielej múky, čo pôsobí priaznivo na črevnú mikroflóru. Ich konzumáciou sa predchádza zápche, znižuje sa riziko vzniku cukrovky, kardiovskulárnych ochorení i rakoviny. Takisto sú celozrnné cestoviny vďaka svojmu zloženiu ideálne pri chudnutí. A navyše, ak siahnete po tomto druhu cestovín, hlad po nich zásluhou nízkeho glykemickému indexu nenastane tak rýchlo. Ich nevýhodnou je však, že ich energetický obsah je takmer totožný v niektorých druhoch dokonca vyšší, ako pri bežných cestovinách. 

Medzi najznámejšie celozrnné cestoviny patria špaldové, pohánkové alebo amarantové.

Cestoviny z morských rias

Novou nízkonákladovou alternatívou k cestovinám sa stávajú cestoviny s morských rias.

Morské riasy majú prirodzene nízky obsah kalórií a sacharidov, sú plné minerálov. Je obzvlášť bohatým zdrojom vitamínu K, kyseliny listovej, horčíka, vápnika a železa. Poskytuje tiež dobrú dávku jódu v závislosti od odrody. Odrody morských rias používané ako náhrada cestovín prirodzene pripomínajú špagety alebo fettuccine. Na varenie ich jednoducho vložte na 5-15 minút do vriacej vody alebo dovtedy, kým morské riasy nedosiahnu požadovanú konzistenciu. Ich nevýhodou je ,,rybacia pachuť''.

Konjacové cestoviny

Rezance známe tiež ako Shirataki sú obľúbenou alternatívou cestovín s nízkym obsahom sacharidov a kalórií, pretože sú veľmi sýte a napriek tomu majú málo kalórií. Sú vyrobené z typu vlákniny známej ako glukomanan, ktorá pochádza z rastliny konjac.

Glukomanan je rozpustná vláknina, čo znamená, že môže absorbovať vodu a vytvárať v čreve viskózny gél. To spomaľuje trávenie, čo vám môže pomôcť cítiť sa dlhšie plnší.Rozpustné vlákna poskyte potravu vašim črevným baktériám, ktoré potom produkujú mastné kyseliny s krátkym reťazcom (SCFA). Predpokladá sa, že SCFA pomáhajú znižovať zápal a zvyšovať imunitu.

Ich výhodou je, že sa ľahko pripravujú. Jednoducho ich vybalte a dobre opláchnite pod horúcou tečúcou vodou, aby ste odstránili tekutinu a zahriali ich. Potom pridajte omáčku podľa vášho výberu. Prípadne môžete rezance zohriať na panvici. Ich nevýhodou môže byť chuť podobná ryžovým rezancom.

Cestoviny so psylliom

Tieto cestoviny sa chuťou približujú bežným cestovinám, psyllium však maximalizuje pocit sýtosti, znižuje vstrebávanie sacharidov, podporuje tráviaci systém a zmierňuje výkyvy hladiny cukru v krvi, čím zabraňuje prejedaniu.

Majú vysoký obsah bielkovín a ich príprava je tototožna s klasickými cestovinami. Nevýhodou môže byť vyššia kalorická hodnota v porovnaní s morskými a konjakovými cestovinami. 

Proteínové cestoviny

Na trhu sa začalo objavovať čoraz viacej cestovín s obsahom proteínu, nie však všetky by mali patriť do tejto kategórie preto si pri ich výbere pozorne prečítajte nutričné info. 

Popro® CarbControl je nízkokalorická alternatíva k tradičným cestovinám. Znížené uhľohydráty a vysoký obsah bielkovín, to sú parametre týchto cestovín, pričom sú vhodné pre diabetikov a tých, ktorí chcú schudnúť. Proteínové cestoviny majú príjemnú chuť, ako tradičné talianske cestoviny i napriek tomu, že obsahujú 22% vlákniny a majú vysoký obsah bielkovín a majú o 50% menej kalórií ako tradičné cestoviny.

Cícerové, hrachové a cestoviny zo šošovice

Cícerové cestoviny sú novším typom bezlepkových cestovín, ktoré si v poslednej dobe získali veľkú pozornosť medzi spotrebiteľmi zameranými na zdravie.

Je to veľmi podobné bežným cestovinám, ale s náznakom cícerovej príchuti a mierne žuvacou textúrou. Je to tiež alternatíva s vysokým obsahom bielkovín a vlákniny, ktorá obsahuje asi 13 gramov bielkovín a 7 gramov vlákniny do každej porcie. Bielkoviny a vláknina majú plniaci účinok a môžu pomôcť znížiť príjem kalórií počas celého dňa, aby pomohli pri regulácii hmotnosti. Ich nevýhodnou môže byť porovnateľný kalorický obsah, ako pri bežných cestovinách.

Dúfame, že sme Vám naším článkom pomohli porozumieť výhodám a nevýhodám jednotlivým druhom alternatív k bežným cestovinám a budeme radi ak nás podporíte prípadným zdieľaním článku.