Zdravý obed na chudnutie
Prestaňte čakať v rade na predražený šalát, ktorý sa svojim kalorickým obsahom približuje Big Macu a začnite obedovať zdravšie. Je to smutné, no pravdivé, pre niektorých možno šokujúce zistenie, že až 90% reštauračných šalátov obsahuje viac kalórií ako Big Mac. Napriek tomu nemusíte hladovať celý deň máme pre Vás zopár tipov ako si rýchlo doma pripravte rýchly a ľahký obed, ktorý Vám pomôže schudnúť.
Grécky šalát z quinoi (341 kcal na porciu)
Potrebujete:
- 1 šálka quinoa
- 1 ¾ šálky vody
- 1 lyžička cesnakového prášku
- 1 plechovka cíceru, scedená a opláchnutá
- 1 šálka malých paradajok, nakrájaných na polovicu
- 1 šálka uhorky, nakrájaná na kocky
- ½ červenej cibule, nakrájaná na kocky
- 1 plechovka olív (asi 1 šálka ), vykôstkovaných a nakrájaných na plátky
- ¼ šálky čerstvá petržlen, nasekaná
- 3 lyžice čerstvého kôpru , nasekaná
- himalájska soľ a korenie, podľa chuti
- šťava z 1 veľkého citróna
- na postriekanie bezkalorický olivový olej v speji
- plátky citróna , na dozdobenie (voliteľné)
POSTUP:
Quinou opláchnite pomocou sitka s jemnými okami. Dáme ju do stredne veľkého hrnca pridáme vodu a cesnakový prášok, privedieme do varu. Prikryjeme, znížime teplotu a dusíme 15 minút. Odstavíme z ohňa, odkryjeme a necháme 10 - 15 minút odstáť. Keď je quinoa hotová, pridajte do nej cícer, paradajky, uhorku, cibuľu, olivy a petržlenovú vňať. Dobre premiešajte. Dochutíme soľou, korením a šťavou z 1 veľkého citróna, postriekame olivovým olejom a ešte raz premiešame. Toto jedlo sa môže podávať teplé, pri izbovej teplote alebo chladené.
Krémová mrkvovo-paradajková polievka (219 kcal na porciu)
Potrebujete:
- 1/3 nakrájanej cibule
- 1/2 až 1 polievková lyžica olivového oleja
- 2-3 mrkvy - olúpané a nakrájané
- 300ml zeleninového vývaru
- Jedna plechovka celých lúpaných paradajok, scedená
- šťava z 1/2 limetky
- 1 polievková lyžica masla
- 1 lyžička himalajskej soli
- 1/2 ČL čierneho korenia
- 1/4 čajovej lyžičky mletého kmínu
- 1/2 ČL škorice
- 1/4 ČL mletých klinčekov
- 1/4 ČL mletého zázvoru
- 2 lyžice červenej kari pasty
- 1/2 šálky kokosového mlieka (v konzerve)
- 1,5 PL škrobu
- 1/4 ČL cibuľového prášku
POSTUP:
Rozohrejte si hrniec s olivovým olejom, vložte cibuľu a nakrájanú mrkvu. Varte na strednom plameni 5-8 minút alebo kým cibuľa nezhnedne a mrkva nezmäkne. Pridajte zeleninový vývar a celé lúpané paradajky. Premiešate a poduste 5 minút. Ďalej pridajte limetkovú šťavu, maslo, soľ / korenie, kari pasta a kokosové mlieko. Priveďte do mierneho varu, potom znížte a duste 10 minút. Opatrne prelejte polievku do mixéra, alebo pomixujte ponorným tičovým mixérom. Pridajte škrob, cibuľový prášok a dochute, potom ešte polievku povarte ďalších 5 minút. Podávame teplé.
Šalát z ružičkového kelu (209 kcal na porciu)
Potrebujete:
- 4 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 1 lyžička čierneho korenia
- 1 čajová lyžička himalájskej soli
- 1/4 šálky olivového oleja
- 2 lyžice balzamikového octu
- 1 cibuľa, pokrájaná na tenké plátky
- 1 veľký zväzok kelu kučeravého listového, umytého a zbaveného stopiek
- 0,5 kg ružičkový kel
- šťava z 2 citrónov
- 2/3 šálky sušených brusníc
- 1/4 lyžičky červenej papriky
- štipka muškátového orieška
- 3/4 šálky najemno nastrúhaný parmezán
- 1/4 šálky mandlí, nakrájaných alebo nasekaných
POSTUP:
Predhrejte rúru na 180°C, mandle dajte na plech a vložte do rúry. Po 5 minútach mandle premiešajte. Nechajte v rúre ešte asi 3-4 minúty alebo kým mandle nezozlatnú. Vyberte z rúry a nechajte mandle vychladnúť. Medzitým si pripravte dresing, zmiešaním mletého cesnaku s morskou soľou a čiernym korením, ideálne pomocou mažiara. Pridajte pretlačený cesnak a korenie s olivovým olejom, balzamikom a na tenké plátky nakrájanou cibuľou. Poriadne premiešajte, aby sa chute spojili a nechajte odstáť. V kuchynskom robote s krájacím nožom nastrúhajte ružičkový kel a kučeravý kel. (Ak nemáte kuchynský robot, môžete ich nakrájať ručne. Len ich nakrájajte na veľmi tenké plátky.) Vložte do veľkej misy. Zmes kelu zalejte citrónovou šťavou, posypte trochou morskej soli a premišajte čistými rukami. Akonáhle je kel premiešaný, pridajte do misky brusnice, červenú papriku a muškátový oriešok. Zálievkou zalejte šalátovú zmes a poriadne ju rozmixujte. Pridajte syr a znova premiešajte. Nakoniec dozdobte opečenými mandlmi. Podávajte ihneď, alebo pred podávaním nechajte trochu odležať v chladničke.
Vyskúšajte niektorý z našich receptov, pripadne sa podeľte s nami o Váš overený recept.
Dobrú chuť!
Pridať komentár