Zdravý obed na chudnutie

Prestaňte čakať v rade na predražený šalát, ktorý sa svojim kalorickým obsahom približuje Big Macu a začnite obedovať zdravšie. Je to smutné, no pravdivé, pre niektorých možno šokujúce zistenie, že až 90%  reštauračných šalátov obsahuje viac kalórií ako Big Mac. Napriek tomu nemusíte hladovať celý deň máme pre Vás zopár tipov ako si rýchlo doma pripravte rýchly a ľahký obed, ktorý Vám pomôže schudnúť.

 

Grécky šalát z quinoi (341 kcal na porciu)

Potrebujete:

  • 1 šálka quinoa 
  • 1 ¾ šálky vody
  • 1 lyžička cesnakového prášku
  • 1 plechovka cíceru, scedená a opláchnutá
  • 1 šálka malých paradajok, nakrájaných na polovicu 
  • 1 šálka uhorky, nakrájaná na kocky
  • ½ červenej cibule, nakrájaná na kocky
  • 1 plechovka olív (asi 1 šálka ), vykôstkovaných a nakrájaných na plátky
  • ¼ šálky čerstvá petržlen, nasekaná
  • 3 lyžice čerstvého kôpru , nasekaná
  • himalájska soľ a korenie, podľa chuti
  • šťava z 1 veľkého citróna
  • na postriekanie bezkalorický olivový olej v speji 
  • plátky citróna , na dozdobenie (voliteľné)

POSTUP:

Quinou opláchnite pomocou sitka s jemnými okami. Dáme ju do stredne veľkého hrnca pridáme vodu a cesnakový prášok, privedieme do varu. Prikryjeme, znížime teplotu a dusíme 15 minút. Odstavíme z ohňa, odkryjeme a necháme 10 - 15 minút odstáť. Keď je quinoa hotová, pridajte do nej cícer, paradajky, uhorku, cibuľu, olivy a petržlenovú vňať. Dobre premiešajte. Dochutíme soľou, korením a šťavou z 1 veľkého citróna, postriekame olivovým olejom a ešte raz premiešame. Toto jedlo sa môže podávať teplé, pri izbovej teplote alebo chladené. 

Krémová mrkvovo-paradajková polievka (219 kcal na porciu)

Potrebujete:

  • 1/3 nakrájanej cibule
  • 1/2 až 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 2-3 mrkvy - olúpané a nakrájané 
  • 300ml zeleninového vývaru
  • Jedna plechovka celých lúpaných paradajok, scedená
  • šťava z 1/2 limetky
  • 1 polievková lyžica masla 
  • 1 lyžička himalajskej soli
  • 1/2 ČL čierneho korenia
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého kmínu
  • 1/2 ČL škorice
  • 1/4 ČL mletých klinčekov
  • 1/4 ČL mletého zázvoru
  • 2 lyžice červenej kari pasty 
  • 1/2 šálky kokosového mlieka (v konzerve)
  • 1,5 PL škrobu
  • 1/4 ČL cibuľového prášku

POSTUP:

Rozohrejte si hrniec s olivovým olejom, vložte cibuľu a nakrájanú mrkvu. Varte na strednom plameni 5-8 minút alebo kým cibuľa nezhnedne a mrkva nezmäkne. Pridajte zeleninový vývar a celé lúpané paradajky. Premiešate a poduste 5 minút. Ďalej pridajte limetkovú šťavu, maslo, soľ / korenie, kari pasta a kokosové mlieko. Priveďte do mierneho varu, potom znížte a duste 10 minút. Opatrne prelejte polievku do mixéra, alebo pomixujte ponorným tičovým mixérom. Pridajte škrob, cibuľový prášok a dochute, potom ešte polievku povarte ďalších 5 minút. Podávame teplé.

 

Šalát z ružičkového kelu (209 kcal na porciu)

Potrebujete:

  • 4 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 1 lyžička čierneho korenia
  • 1 čajová lyžička himalájskej soli
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • 1 cibuľa, pokrájaná na tenké plátky
  • 1 veľký zväzok kelu kučeravého listového, umytého a zbaveného stopiek
  • 0,5 kg ružičkový kel
  • šťava z 2 citrónov
  • 2/3 šálky sušených brusníc
  • 1/4 lyžičky červenej papriky
  • štipka muškátového orieška
  • 3/4 šálky najemno nastrúhaný parmezán
  • 1/4 šálky mandlí, nakrájaných alebo nasekaných

POSTUP:

Predhrejte rúru na 180°C, mandle dajte na plech a vložte do rúry. Po 5 minútach mandle premiešajte. Nechajte v rúre ešte asi 3-4 minúty alebo kým mandle nezozlatnú. Vyberte z rúry a nechajte mandle vychladnúť. Medzitým si pripravte dresing, zmiešaním mletého cesnaku s morskou soľou a čiernym korením, ideálne pomocou mažiara. Pridajte pretlačený cesnak a korenie s olivovým olejom, balzamikom a na tenké plátky nakrájanou cibuľou. Poriadne premiešajte, aby sa chute spojili a nechajte odstáť. V kuchynskom robote s krájacím nožom nastrúhajte ružičkový kel a kučeravý kel. (Ak nemáte kuchynský robot, môžete ich nakrájať ručne. Len ich nakrájajte na veľmi tenké plátky.) Vložte do veľkej misy. Zmes kelu zalejte citrónovou šťavou, posypte trochou morskej soli a premišajte čistými rukami. Akonáhle je kel premiešaný, pridajte do misky brusnice, červenú papriku a muškátový oriešok. Zálievkou zalejte šalátovú zmes a poriadne ju rozmixujte. Pridajte syr a znova premiešajte. Nakoniec dozdobte opečenými mandlmi. Podávajte ihneď, alebo pred podávaním nechajte trochu odležať v chladničke.

Vyskúšajte niektorý z našich receptov, pripadne sa podeľte s nami o Váš overený recept.

Dobrú chuť!