Existujú dva hlavné typy ochorení pečene - alkoholické a nealkoholické tukové ochorenie pečene.  Stukovatenie pečene, resp. stukovatená pečeň alebo steatóza, je závažné ochorenie a podľa štatistík ňou trpí každý 3 človek, bola zaradená do rebríčka najrozšírenejších ochorení vyspelých krajín sveta.

Jedným z hlavných spôsobov liečby tukových ochorení pečene je diéta bez ohľadu na typ. Ako naznačuje názov, tukové ochorenie pečene znamená, že máte v pečeni príliš veľa tuku. V zdravom tele pomáha pečeň odstraňovať toxíny a produkuje žlč, tráviaci proteín. Toto ochorenie pečene poškodzuje pečeň a bráni jej pracovať tak, ako by mala. 

Pri ochorení pečene sa odporúča konzumovať najmä:

  • veľa ovocia a zeleniny
  • rastliny s vysokým obsahom vlákniny, ako sú strukoviny a celozrnné výrobky
  • veľmi málo pridaného cukru, soli, trans-tukov, rafinovaných sacharidov a nasýtených tukov
  • žiadny alkohol

Nízkotučná diéta s nízkym obsahom kalórií vám môže tiež pomôcť schudnúť a znížiť riziko stukovatenia pečene. V ideálnom prípade, ak máte nadváhu, mali by ste sa zamerať na zníženie najmenej 10 percent svojej telesnej hmotnosti.

12 jedál a nápojov, ktoré by ste mali jesť

Tu je niekoľko jedál, ktoré môžete zahrnúť do jedálnička pre svoju zdravšiu pečeň:

1. Káva

Štúdie preukázali, že konzumenti kávy s tukovým ochorením pečene majú menšie poškodenie pečene ako tí, ktorí tento kofeínový nápoj nepijú. Zdá sa, že kofeín znižuje hladinu množstvo abnormálnych pečeňových enzýmov ľudí s rizikom ochorenia pečene.

2. Brokolica

Brokolica je preukázaná, že pomáha predchádzať hromadenie tuku v pečeni. Jesť viac zeleniny, ako je špenát, ružičkový kel a kel, môže tiež pomôcť pri všeobecnom chudnutí.

3. Tofu 

Štúdia University of Illinois na potkanoch zistila, že sójový proteín, ktorý je obsiahnutý v potravinách, ako je tofu, môže znižovať tvorbu tuku v pečeni. Tofu má navyše nízky obsah tuku a vysoký obsah bielkovín.

4. Ryby 

Mastné ryby ako losos, sardinky, tuniak a pstruh majú vysoký obsah omega-3 mastných kyselín. Pomôcť môžu omega-3 mastné kyselinyzlepšiť hladinu tukov v pečeni a zmierniť zápal. 

5. Ovsené vločky 

Sacharidy z celých zŕn, ako sú ovsené vločky, dodajú telu energiu. Ich obsah vlákniny vás tiež zasýti, čo vám môže pomôcť udržať si váhu.

6. Vlašské orechy 

Tieto orechy majú vysoký obsah omega-3 mastných kyselín. Výskumy poukazujú, že ľudia s tukovým ochorením pečene, ktorí jedia vlašské orechy, majú lepšie funkčné pečeňové testy.

7. Avokádo

Avokádo má vysoký obsah zdravých tukov a výskum naznačuje, že obsahuje antioxidanty, ktoré môžu spomaliť poškodenie pečene. Sú tiež bohaté na vlákninu, ktorá môže pomôcť pri regulácii hmotnosti. 

8. Mlieko a iné nízkotučné mliečne výrobky 

Mliečne výrobky obsahujú veľa srvátkových bielkovín, ktoré môžu chrániť pečeň pred ďalším poškodením.

9. Slnečnicové semienka 

Tieto semená s príchuťou orechov majú vysoký obsah vitamínu E, antioxidanty, ktoré chránia pečeň pred ďalším poškodením.

10. Olivový olej 

Tento zdravý olej má vysoký obsah omega-3 mastných kyselín. Je to zdravšie na varenie ako margarín, maslo alebo tuk.Výskumy zisťujú, že olivový olej pomáha znižovať hladinu pečeňových enzýmov a regulovať hmotnosť. .

11. Cesnak 

Táto bylina nielen dodáva chuť jedlu, ale ukazujú experimentálne štúdie môže pomôcť znížiť telesnú hmotnosť a tuk u ľudí s tukovým ochorením pečene.

12. Zelený čaj 

Dáta potvrdzujú, že zelený čaj môže pomôcť interferovať s absorpciou tukov, ale výsledky zatiaľ nie sú presvedčivé. Vedci skúmajú, či zelený čaj môže znížiť ukladanie tukov v pečeni a zlepšiť funkciu pečene. Ale zelený čaj má tiež veľa iných výhod, od znižovania cholesterolu po pomoc so spánkom.

6 potravín, ktorým sa treba vyhnúť

  • Alkohol . Alkohol je hlavnou príčinou tukových ochorení pečene, ako aj iných ochorení pečene.
  • Pridaný cukor . Drž sa ďalej od sladkých jedál, ako sú cukríky, sušienky, sódy a ovocné džúsy. Vysoká hladina cukru v krvi zvyšuje množstvo tuku v pečeni.
  • Vyprážané jedlá . Majú vysoký obsah tukov a kalórií.
  • Soľ . Ak budete jesť príliš veľa soli, vaše telo sa bude môcť držať prebytočnej vody. Obmedzte obsah sodíka na menej ako 1 500 miligramov denne.
  • Biely chlieb, ryža a cestoviny . Biela farba zvyčajne znamená, že múka je vysoko spracovaná, čo kvôli nedostatku vlákniny môže zvýšiť hladinu cukru v krvi viac ako celozrnné.
  • Červené mäso . Hovädzie a lahôdkové mäso má vysoký obsah nasýtených tukov.

Ako pri väčšine civilizačných ochoreniach netreba zabúdať na prevenciu. Taktiež pohyb má významné zdravotné benefity aj v prípade, že nedosiahneme zmenu váhy. K poklesu tuku v pečeni však určite dochádza. Včastná diagnostika je tiež veľmi dôležitá, pravidelné zdravotné prehliadky a sono pečene môže túto chorobu odhaliť.