Jablčný ocot (ACV) je štipľavý, kyslý a mierne ovocný ocot vyrobený z jablkovej šťavy.
Je široko používaný vo varení, ale získal si tiež povesť domáceho lieku na rôzne choroby. Mnoho ľudí používa ACV aj na chudnutie, pretože niektoré výskumy naznačujú, že ocot môže pomôcť znížiť vašu chuť do jedla a regulovať hladinu cukru v krvi ( 1 ).
Jablčný ocot a chudnutie
Toto problematikou sa zameriava výskum, realizovaný v 12-týždňovej štúdii na 144 dospelých s obezitou. Účastníci mali denne požili 2 polievkové lyžice (30 ml) jablčného octu zriedeného v 500 ml nápoji. Vo výskume zazamenali najväčšiu stratu hmotnosti a zníženie telesného tuku o 0,9%. , v porovnaní s dvoma kontrolnými skupinami ( 2 ).
Tiež sa ukázalo, že jablčný ocot vám dodáva pocit sýtosti dlhšie, pretože spomaľuje, ako rýchlo sa živiny z potravín vstrebávajú do vášho krvného obehu - účinok, ktorý môže ďalej pomôcť pri chudnutí ( 3 ).
Jablčný ocot a keto diéta
 
Ak dodržiavate keto diétu s nízkym obsahom sacharidov a vysokým obsahom tukov, môže vás zaujímať najmä či jablčný ocot (ACV) je ako doplnok alebo prísada do varenia pre vás vhodný.
 
Len 1 polievková lyžica (15 ml) jablčného octu poskytuje:
  • Kalórie: 0 gramov
  • Bielkoviny: 0 gramov
  • Tuky: 0 gramov
  • Sacharidy celkom: 1 gram
  • Vláknina: 0 gramov
  • Sacharidy: 1 gram
Jablčný ocot obsahuje minimum sacharidov, vďaka čomu je keto-friendly, taktiež môže byť prospešný pri udržaní si pocitu sýtosti. 
Jablčný ocot a pôst (fasting)
 
Pôst vám pomôže vstúpiť do ketózy, metabolického stavu, v ktorom vaše telo spaľuje uložený telesný tuk, a nie energiu získanú z jedla ako primárny zdroj paliva.
Aby ste zostali v ketóze nalačno, musíte udržiavať extrémne nízky príjem sacharidov. Je to preto, že sacharidy sú pre vaše telo rýchlo dostupným palivom, a ak sú prítomné v dostatočne veľkom množstve, vaše telo sa namiesto spaľovania uloženého telesného tuku prepne späť na spaľovanie sacharidov ( 4 ).
Jedna polievková lyžica jablčného octu obsahuje asi 3 kalórie a menej ako 1 gram sacharidov. Preto je nepravdepodobné, že by to ovplyvnilo váš pôst - pokiaľ ste to nevzali vo veľkom množstve, čo môže byť nebezpečné.
Zdá sa, že konzumácia jablčného octu počas pôstu pomáha v boji proti chuti do jedla a záchvatom hladu. Niekoľko štúdií navyše ukázalo, že pridanie octu do jedla zvyšuje pocit sýtosti ( 5 ).
Štúdie tiež zaznamenali súvislosti medzi príjmom octu, zlepšením hladiny cukru v krvi a znížením hmotnosti ( 6 ).
Aj keď mnohé z týchto štúdií neboli vykonané medzi ľuďmi nalačno, naznačujú, že jablčný ocot môže pomôcť v boji proti hladu a podporovať stabilné hladiny cukru v krvi, obe sú počas pôstu užitočné.
Jablčný ocot by ste mali pred konzumáciou zriediť. Užívanie 1–2 polievkových lyžíc (15–30 ml) denne by malo byť dostatočné, pretože ich nadmerné užívanie môže viesť k niektorým nepríjemným vedľajším účinkom, ako je erózia zubnej skloviny ( 7 )