Body mass index (BMI) je odhad telesného tuku na základe výšky a hmotnosti. Nemeria priamo telesný tuk, ale na účely aproximácie používa rovnicu. BMI môže pomôcť zistiť, či má človek nezdravú alebo zdravú váhu.

Vysoký BMI môže byť znakom príliš veľkého množstva tuku v tele, zatiaľ čo nízky BMI môže byť znakom príliš malého množstva tuku v tele. Čím vyššie je BMI človeka, tým väčšie sú šance na rozvoj určitých závažných stavov, ako sú srdcové choroby, vysoký krvný tlak a cukrovka. Veľmi nízke BMI môžu tiež spôsobiť zdravotné problémy vrátane straty kostnej hmoty, zníženej imunitnej funkcie a anémie.

Aj keď BMI môže byť užitočný pri skríningu problémov s telesnou hmotnosťou u detí a dospelých, má svoje hranice. BMI môže preceňovať množstvo telesného tuku u športovcov a iných ľudí s veľmi svalnatým telom. Môže tiež podceniť množstvo telesného tuku u starších dospelých a iných ľudí, ktorí stratili svalovú hmotu.

Vzorec indexu telesnej hmotnosti

BMI sa počíta vydelením hmotnosti človeka druhou mocninou jeho výšky. BMI sa počíta rovnako pre ľudí všetkých vekových skupín. BMI sa však interpretuje odlišne pre dospelých a deti.

Index telesnej hmotnosti pre dospelých

Dospelí vo veku 20 rokov a starší si môžu interpretovať svoje BMI na základe nasledujúcich štandardných kategórií hmotnosti. Sú rovnaké pre mužov a ženy všetkých vekových skupín a typov postavy:

BMI Stav hmotnosti
Pod 18.5 Podváha
18,5 - 24,9 Normálne
25.0 - 29.9 Nadváha
30,0 a viac Obézny

Index telesnej hmotnosti pre deti

BMI sa interpretuje odlišne u osôb mladších ako 20 rokov. Zatiaľ čo sa na určenie BMI pre všetky vekové skupiny používa rovnaký vzorec, dôsledky pre deti a dospievajúcich sa môžu líšiť v závislosti od veku a pohlavia. Množstvo telesného tuku sa mení s vekom. Iné je to aj u mladých chlapcov a dievčat. Dievčatá zvyčajne získavajú väčšie množstvo telesného tuku a rozvíjajú sa skôr ako chlapci.

Pre deti a dospievajúcich používa CDC tabuľky vekového rastu ukazovať BMI ako percentilové hodnotenie. Každý percentil vyjadruje BMI dieťaťa v porovnaní s ostatnými deťmi rovnakého veku a pohlavia. Napríklad dieťa by bolo považované za obézne, ak by malo BMI, ktoré dosiahlo 95. percentil alebo viac. To znamená, že majú viac telesného tuku ako 95 percent detí v rovnakej vekovej a pohlavnej kategórii.

Nasledujúca tabuľka zobrazuje rozsah percentilov pre každý stav hmotnosti:

Percentil Stav hmotnosti
Pod 5. Podváha
5. až 85 Normálna alebo zdravá váha
85. až 95 Nadváha
95. a vyššie Obézny

BMI a zdravie

Podľa WHO sú viac ako dvaja z troch dospelých považovaní za obéznych a každý tretí z nich je obéznych a asi 17 percent detí a dospievajúcich (vo veku od 2 do 19 rokov) sa považuje za obéznych.

Ľudia priberajú v dôsledku energetickej nerovnováhy. Telo potrebuje na svoje fungovanie určité množstvo energie z potravy. Táto energia sa získava vo forme kalórií. Vaša hmotnosť bude zvyčajne rovnaká, keď budete konzumovať rovnaký počet kalórií, ako vaše telo každý deň použije alebo „spáli“. Ak prijmete viac kalórií ako spálite, časom priberiete.

Energetická nerovnováha je určite jedným z najväčších prispievateľov k priberaniu. Vaša ideálna váha však závisí predovšetkým od genetiky, ako aj od druhov potravín, ktoré konzumujete a koľko cvičíte. Ak máte vysoké BMI, je dôležité ho znížiť, aby ste mali stav zdravej hmotnosti. Vysoký BMI súvisí s väčším rizikom vzniku závažných zdravotných stavov, ako sú:

  • ochorenie srdca
  • vysoký krvný tlak
  • ochorenie pečene
  • artróza
  • cukrovka
  • mŕtvica
  • žlčové kamene
  • niektoré druhy rakoviny, vrátane rakoviny prsníka, hrubého čreva a obličiek

Nové štúdie však ukazujú, že množstvo telesného tuku, nie BMI, je viac spojený s vyššie uvedenými zdravotnými rizikami. Cvičením najmenej trikrát týždenne môžete znížiť telesný tuk a dosiahnuť zdravšiu váhu. Mali by ste tiež dodržiavať určité stravovacie návyky, napríklad jesť len keď máte hlad, jesť opatrne a zvoliť si stravu bohatú na celé nespracované jedlá. Môžete tiež využiť výživové poradenstvo, napríklad i našu bezplatnú konzulatáciu a meranie zloženia tela v Nitre.

Rovnako ako vysoké BMI môže spôsobiť zdravotné problémy, môže spôsobiť aj veľmi nízke BMI. Nedostatok dostatočného množstva telesného tuku môže viesť k:

  • úbytok kostnej hmoty
  • znížená imunitna
  • srdcové problémy
  • anémia z nedostatku železa

Ak máte nízke BMI, poraďte sa o svojej hmotnosti so svojím lekárom. Ak máte nejaké daľšie otázky ohľadom BMI neváhajte nás kontaktovať.