Ako najrýchlejšie schudnúť z brucha

Brušný tuk je pre mnohých len estetickým problémom, pretože sa nemôžu obliecť svojich obľúbených nohavíc. Pritom jeho závažnosť a nebezpečenstvo je oveľa väčšie, ako si mnohí uvedomujú. 

Tento typ tuku je označovaný, ako viscerálny tuk a je hlavným rizikovým faktorom pre vzník cukrovky typu 2, a pre vznik srdcových ochorení a mnohé ďalšie stavy ochorenia. Aj, keď strata tuku z tejto oblasti môže byť zložitá, môžete urobiť niekoľko vecí na zníženie prebytočného brušného tuku.

Tu je 5 efektívnych tipov na odbúravanie tuku z brucha, ktoré sú podporené vedeckými štúdiami.

Get the Facts About Belly Fat

1. Jedzte veľa vlákniny

Vláknina absorbuje vodu a vytvára gél, ktorý pomáha spomaliť jedlo, ktoré prechádza tráviacim systémom. Štúdie ukazujú, že tento typ vlákniny podporuje chudnutie tým, že vám pomáha cítiť sa sýty, takže prirodzene jete menej. Tým sa zníži i počet kalórií, ktoré vaše telo absorbuje z potravy (1) Rozpustná vláknina môže navyše pomôcť v boji proti brušnému tuku. Štúdia na viac ako 1100 dospelých zistila, že pri každom 10-gramovom zvýšení príjmu rozpustnej vlákniny sa prírastok brušného tuku počas 5 rokov znížil o 3,7% (2).

Snažte sa konzumovať potraviny s vysokým obsahom vlákniny každý deň. Medzi vynikajúce zdroje tejto vlákniny patria:

2. Nejedzte veľa sladkých jedál a nápojov

Cukor obsahuje fruktózu, ktorá je pri nadmernej konzumácii sa spájaná s niekoľkými chronickými chorobami. Patria sem srdcové choroby, cukrovka 2. typu, obezita a tukové ochorenie pečene.

Štúdie ukazujú vzťah medzi vysokým príjmom cukru a zvýšeným obsahom brušného tuku (3). Je dôležité si uvedomiť, že nielen rafinovaný cukor môže viesť k prírastku tuku na bruchu. Aj zdravšie cukry, napríklad med, by ste mali používať s mierou. 

Ako alternatívu cukru môžete použiť:

3. Nepite veľa alkoholu

Alkohol môže mať zdravotné výhody v malom množstve, ale ak ho pijete veľa prevyšujú jeho negatívne účinky. Výskumy naznačujú, že príliš veľa alkoholu môže spôsobiť aj zvýšenie brušného tuku. Štúdie spájajú konzumáciu nadmerného alkoholu s výrazne zvýšeným rizikom vzniku centrálnej obezity - to znamená nadmerného ukladania tuku okolo pása (4).

Zníženie množstva alkoholu vám môže pomôcť zmenšiť obvod pása. Nemusíte sa ho úplne vzdať, ale môže pomôcť obmedzenie množstva, ktoré vypijete za deň.

TIP: môžete vyskúšať naše nízkokalorické víno, s ktorým zamedzíte priberaniu

4. Jedzte stravu s vysokým obsahom bielkovín

Bielkoviny sú mimoriadne dôležitou živinou pre reguláciu hmotnosti. Vysoký príjem bielkovín zvyšuje uvoľňovanie hormónu plnosti PYY, ktorý znižuje chuť do jedla a podporuje sýtosť. Proteín tiež zvyšuje váš metabolizmus a pomáha vám udržiavať svalovú hmotu počas chudnutia (5).

Mnoho pozorovacích štúdií ukazuje, že ľudia, ktorí jedia viac bielkovín, majú tendenciu mať menej brušného tuku ako tí, ktorí konzumujú stravu s nízkym obsahom bielkovín (6).

Nezabudnite, preto do každého jedla zahrnúť kvalitný zdroj bielkovín, ako napríklad:

5. Znížte hladinu stresu

Stres vám môže spôsobiť zvýšenie brušného tuku spustením nadobličiek na produkciu kortizolu, ktorý je tiež známy ako stresový hormón. Výskum ukazuje, že vysoké hladiny kortizolu zvyšujú chuť do jedla a riadia ukladanie tuku v bruchu (7). Navyše ženy, ktoré už majú veľký obvod pása, majú tendenciu produkovať viac kortizolu v reakcii na stres. Zvýšený kortizol ďalej prispieva k priberaniu tukov v strede (8).

Ak chcete znížiť brušný tuk, venujte sa príjemným činnostiam, ktoré zmierňujú stres. Cvičenie jogy, prechádzky alebo meditácie môžu byť fajn aj na zaradenie pohybovej aktivity, aj ako prostriedok na zníženie stresu.

Samozrejme pohyb a iné faktory zohrávajú dôležitú úlohu pri chudntí z brucha i celkovom, preto je dôležité sa na problematiku chudnutia treba pozerať komplexne. V našej ponuke nájdete veľa užitočných pomocníkov do diéty.